Facebooks fight

Facebook Like GIF - Facebook Like Machinegun GIFs

…att få ha fortsatt kontroll av dig och din personliga data och hur de gör det med allt annat än genom transparens. (Vilket de iofs aldrig varit kända för.)


Vilken del av deras imperium av total kontroll gäller dagens protester och varför kommer det nu?

Jo, from början på nästa år så måste alla utvecklar be om tillåtelse från användarna, alltså du och jag, ifall de får samla in data och tracka en mellan appar och webbsidor på ens iPhone och iPad. (Fungerar om man uppdaterat till iOS14).

Mao står hela Facebooks existens på spel.

Vilken är då den primära orsaken till intressekonflikten mellan de två jättarna Facebook och Appel och deras affärsmodeller? Lätt summerat så kokar det ner till dessa två meningar.

● Facebook lever på användarnas integritet.

● Apple lever på att skydda sina användares integritet.

Appels nya funktion var egentligen menat att rulla ut redan i september, och de har flera år i förväg annonserat ut om dem för att ge alla aktörer gott om tid att ha möjlighet att adaptera sig. Men efter gnäll från bla Facebook att de inte hunnit med, sköt Apple för en gångs skull upp sin planerade launch.

Men vad Facebook istället använde den generösa tiden till var att köpa sig annonsplatser på stora helsidor i dagspressen om hur Apples drag kommer att missgynna de små bolagens möjligheter att nå ut och annonsera på deras plattformar.

Facebook is publicly criticizing Apple’s upcoming iOS privacy changes in full-page newspaper ads today. “We’re standing up to Apple for small businesses everywhere,””

Jag är dock enig med Dave nedan om att Facebooks plötsliga ömmande för de små företagen inte har något att göra med dem alls, utan allt om den enorma makten, monetära fördelen men framförallt kontroll över världsopinionen genom att få tillgång till din personliga data som de är på väg att gå miste om. För integritetsdata idag är den största och viktigaste hårdvalutan som finns. Den är långt mer värdefull än alla guldtackor i hela världen. Särkilt som att Facebook får den helt gratis idag då användarna skänker bort den utan att få något monetär eller annat i gengäld .


Så vad är då upprinnelsen och vad blir egentligen resultatet?

Upprinnelsen är att Apple tillsammans många andra belyser att Facebook ignorerar och dessutom våldför sig på individers rätt till privatliv och integritet där deras syfte om varför är av underordnad betydelse.

Facebook svarar genom en massiv propagandakampanj mot Apples utvecklare där de hävdar att de uttalar sig i tredjeparts intresse. De små annonsörerna.

Apples korta svar till Facebooks anklagelse om att missgynna de små företagen men också vad de fakto resultatet av deras funktion blir är; Du som användare har nu och för första gången någonsin möjlighet att fritt själv välja.

Kontrollen är tillbaks hos dig och borta från Facebook. Du kan alltså fritt välja om du inte vill skänka bort din data men du kan också välja om du vill ge bort din personliga data (”så att småföretag kan nå dig via annonser” 😉) och Facebook kan fortsätta sin Big business med hjälp av dina uppgifter, med ett enkelt kapptryck där man väljer låta inställningarna vara påslagna som förr, alltså där du skänker bort din integritets -data gratis.

Ban Ads Zucc Ads GIF - BanAds ZuccAds MarketingMeme GIFs


Men from nu är valet ditt, inte Facebooks eller någon annans.

Det är allt vad det innebär och inget annat.

Och om nu Facebook verkligen är på de små företagens sida, tillåt mig småle, att de ska kunna nå ut till dig via annonser, ja men då är det bara för fb att kavla upp ärmarna, bli transparenta ang vilken övrig data de samlar in om dig och vad den används till, ge dig möjlighet att göra ännu snävare val inom deras app, och voilà, alla blir nöjda. Eller? 😉

Detta vet också FB att de kan göra och att de dessutom kunde gjort det för länge sedan, för de är inte dumma. Men vi är inte heller dumma och förstår varför de inte redan har gjort det och varför de inte heller vill göra det, även om FB just nu iom sin kampanj verkar hoppas på att vi är det, dumma och ovetande.

Men det spelar ingen roll vad FB säger eller vad de gör längre…

Apple is adamant that its iOS 14 policies will be enforced in early 2021, and has previously said it’s “committed to ensuring users can choose whether or not they allow an app to track them.”

Bra att veta. 👇

Apple launched new App Store Privacy labels (👈länk) this week, shining a light on how iOS apps use your data. Notably, the privacy label on Facebook’s iOS app expands across several pages, listing all the data that can be used to track you across apps and websites owned by other companies.

Detta kommer också gälla när man kör instagram m.fl som finns i AppStore.

Så min fråga till er, om ni nu hade haft valet i era OS, hade ni slagit från möjligheten för Facebook och övriga att fritt få ta del av all er data, eller hade ni låtit saker vara Status Quo? Har ni dessa appar och om ni inte har det, kan ni nu iom Apples funktioner tänka er att införskaffa dem?

Jag tror jag kan det för första gången någonsin, men jag har inte bestämt mig än.

Hej! Hur mår ni idag och vad gör ni? 😊☕️💚

48 reaktioner till “Facebooks fight

 1. Jag har nog inte helt förstått varför man ska bry sig så jag vet inte vad jag skulle göras. Vet du om man blir av med nån funktion om man säger nej?

  1. Det är en mycket bra artikel. 👌

   Kommer inte ihåg om det var jag som länkade den till dig en gång eller om det var du som länkade den till mig först för någon månad sen, men det spelar ju mindre roll.
   Den är lika bra fortfarande. 👍👍👍

  1. Hepp, vi är många som är vakna mitt i natten.

   Men oj, det här hade jag missat och ännu en politiker från C. !! Something is rotten in the state of Denmark …

   Sov så gott! 🌸

 2. Hej bloggen! Allt bra, snart är jag äntligen lite ledig. Ska bli skönt. Fantastiskt bra inlägg och viktigt. FB är ett riktigt läskigt företag och efter Cambridge Analytica skandalen är FB ett ickeföretag för mig, påminner mer om Stasi. Har aldrig haft FB och kommer aldrig att skaffa.
  Apropå Zuckeberg är han slående lik Data https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=Zuckerberg+vs+data+in+star+trekk&sa=X&ved=2ahUKEwiGpLaGmdftAhWG26QKHR5yDXEQjJkEegQIAxAB&biw=1523&bih=762#imgrc=VSw1xWqkEwgYRM.
  En annan aktör som hamnar under radarn är google som också samlar in data och kan göra obehagligt träffsäkra profiler om oss bara genom att samla in data om vad vi söker på.
  En fin dag till er alla!

  1. Tack!🌸

   Skönt att du blir ledig och det är du säkert väl värd.

   Bra länkar och FB är som du säger absolut inte ensamma. Som vi pratat om tidigare är tex Tiktok en av de ännu värre.

   Jag brukar skifta sökmotor då och då bara för att inte ge ifrån mig allt. Tex duckduckgo. Tyvärr fungerar Google bättre ang vissa sökningar, så jag har inte släppt dem helt.

   Ha en härlig helg!

  1. Ja det här från Cambridge Analytica är bra att påminna folk om med jämna mellanrum. Jag hade varnat flera av mina nära och kära sedan flera år tillbaka och vissa förstod inte vad de ”ville lilla mig” och var bereda att virka mig en foliehatt. Sedan började pressen skriva efter Cambridge Analytica. Det var på tiden att de gjorde det tyckte jag. För de har vetat länge och jag menar på att deras uppgift är att informera allmänheten.

  1. Haha, jag varnade dig för att gå in till henne. 😉💞

   Håller typ med er i sak, men samtidigt så tycker jag det är otäckt hur wigwag så snabbt skyddar peddos. Det kanse inte låter så när man läser vad han skrev där hos EE nu sist, men när man tar allt sammanslaget så är bilden inte så snygg.

   Också varför jag är förvånad att han få häcka hos EE, för han har ifrågasatt om man verkligen bör tro på EEs berättelse om sin pappa.

   Jag har andra saker, eller det är väl egentligen det som är den gemensamma faktorn för allt när det kommer till EE, hur hon känslomässigt styrd och det som stör mig. Det är hur hon verkligen vägar förstå att hon är en del av problem. Nu senaste när det kommer till hur vi ska hantera pandemin, men det gäller väl mer eller mindre allt som hon väljer att engagera sig i. Hon är alltid oskyldig till att göra saker värre, enligt hur hon väljer att se på sig själv. Någon skrev st:Elaine…

   Hon är emotionellt lika mogen som en 13-åring.

   1. Du jag reagerade också lite påWW där även om just i de nasal håller jag med. Väldigt intressant hmm….

    Ja det är så känslomässigt och barnsligt men d u har gjort mig nyfiken….

    1. Du gjorde det..

     Ja jag tycker jag sett det flera gånger genom åren. Jag har alltid tyckt att han är väldigt otäck. Och det är ju många med mig som tycker samma och LD är dessutom rädd för honom.

     Jag är också nyfiken, eller iaf förundrad. Är det någon särskild detalj som du funderar på?

     För min del är det exakt allt och vad som får henne att ticka.

     1. Jen har varit hos mig också och levt rövare sen var det ngn som trollade med hens nick (en trevlig människa fö) och sedan dess har jag inte riktigt haft koll. Men ja får inga sunda vinnare därifrån.

      Jag tycker det är väldigt konstigt att Elaine låter hen hållas men antagligen för hen försvarar henne vilket jag tycker är brist på integritet…när man står ut med folk för de smickrar en.

 3. Hej. Önskar dej en fin jul
  Jag haft magont så varit dålig. Skulle till vänner men dom har förkylning och feber. Så jag bjuder in två kompisar till mej. Ta hand om dej och kram. 😊🎄⛄❄

 4. Privata aktörers makt över våra personliga uppgifter är en sådan viktig diskussion. Vill säga så mkt men nu tycker jag det är vilda västern och jag uppskattar Apples gensvar och att du informerar om detta. Konsekvenserna kan bli ödesdigra och mer diskussion krävs. Tyskar i synnerhet är ovilliga till Facebook och där förs en sund debatt. Samtidigt innebär sociala medier att små aktörer med små medel kan bygga en plattform och få sina röster hörda. Vi förs närmre varandra och det finns otroligt många fördelar med detta. Som jag alltid säger det krävs dialog. Och regleringar halkar tyvärr alltid efter kommersiella intressen på internet. En annan dimension är diktatorers möjligheter att begränsa tillgång till digital media. Men utvecklingen drivs samtidigt av människors behov av likes, vårt inneboende behov av att bli bekräftade kombinerat med dålig information och insyn i vad för rättigheter vi byter mot en sekunds tillfredsställe en like ger. The social dilemma på Netflix är en bra öppning på ett djupare samtal som bör göras.

  Då jag arbetar med sociala medier för attfå ut viktig allmännyttig info och dagligen får rapporter om hur människor i landet diskuterar på sociala medierså vi bättre kan motarbeta misinformation är också ytterligare en botten i en mångbottnad debatt.

  Tack för detta inlägg. Jag tror på utvecklingen mot patreons och betala en liten summa för etiskt drivna appar.

  I Asien använder vi mkt Line o viber fö.

  1. Tack för lång och bra kommentar. Förlåt att jag inte svarat bättre än. Det kommer.
   (Har varit alldeles för mycket runt och krig mig ett tag nu)

   Sköt om dig! 💖

 5. God jul till alla som läser och skriver kommentarer i bloggen. ✨🌺. God jul även till dig real Hmm, tack för en rolig och bra plats på nätet att hänga på! Många givande inlägg och diskussioner att följa 🌟😊. Önskar alla en fin jul.🌲⛄️🍬🎁

 6. Jag vill önska alla här på bloggen en fin jul 🎄 denna ovanliga jul och med en förhoppning om ett mera normaliserat gott nytt år 🥂.
  Tack 🙏 TrH för dina intressanta och väl underbyggda inlägg liksom roliga klipp och pepp bara för att. Tack 🤩 för att du är den du är.
  Tack 🙏 till alla fina som hänger här 👥🫂🗣 som delar med sig av sin kunskap tankar och känslor.
  🤗 💚🌻

 7. Hoppade av facebook redan 2013, såg aldrig riktigt charmen i det. Tyvärr har jag ett nummer kopplat till messenger då det är det enda hon använder sig av. Iphone har jag inte heller haha.

  Hoppas ni haft en fin jul.

   1. Haha missade visst att skriva det… Farmor. Hon är helt hopplös, försökt lära henne sms men det enda hon fattar är messenger.

    Tråkigt att höra. Jag har faktiskt haft det väldigt bra det sista om man tänker bort nackont. Var bakis på julafton bara haha men det var ganska mysigt ändå, vi firade ordentligt den 23e i år och sen lugnare på julafton.

    1. Haha, lustigt det där. Hur det går med en sak men inte det andra. Igenkänning. 😊

     Glad att du haft det bra och att det verkar som att nacken ändå blivit bättre och kanske tom uthärdlig. 🌸👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s