Till alla er…

… som inte tror att det behövs en bred vaccinering över hela befolkningen.

… som envisas med att nyheterna om pandemin är en masshysteri.

…som rabblar på onödiga, icke relevanta siffror ang statistik om överdödlighet.

… som har fått för er att hålla ekonomin flytande idag inte kommer påverka kostnaderna för år framöver i trasiga människor, ekonomiska massiva summor i lika många år och fler, för att återställa all skada som skett pga folk blivit sjuka eller dött (inte för att man var tvungen att stanna hemma några månader.)

… som lyssnar selektivt på FHM när det passar er och som inte vill ta ett steg längre än rekommendationerna även om den handlingen är den mest förnuftiga. Tex som att isolera hela familjen om en är sjuk, trots att de gick mot tidigare rekommendationer.

… till alla er som tänker att ett liv i slutskedet inte är så mycket värt, för de skulle ju dö snart iaf.

Till alla er och alla andra. Titta på klippet. Det berättar om hur den nya medelåldern på de intagna med covid-19 är 59 år. Hur man ser fler och fler som läggs in är 40 till 50. Lyssna till mannen som berättar att före han hamnade på sjukhuset var han en av alla de som ignorerade uppmaningarna och inte trodde att pandemin var på riktigt. Lyssna på patologerna och deras frustration när de får höra från allmänheten att detta inte är på riktigt, inte är värre än en vanlig influensa och att ansiktena de ser när de öppnar säckarna ofta nog är på någon som var yngre än de själva.

Lyssna på intervjun från mannen som inte sett sin fru på över 2 veckor och det enda han nu önskade av livet var att få träffa henne igen. Det fick han inte ….

Var rädda om er därute. Och var rädda om varandra.

54 reaktioner till “Till alla er…

 1. förstår mig inte på svenskar…..de klagar fast de tekniskt sett fortfarande kan göra nästan allt de vill tom resa. min man har problem med tinglingar och domningar i fingrarna, antagligen pga nackkota eller liknande. antagligen är det inte akut, han ska göra magnetröntgen snart. men om det skulle vara det så måste de dekompressa och det går endast i Bangkok som närmast stad. Hur lätt tror du det skulle vara att få medevac dit liksom? Även om vi tenkiskt sett har medevac, så är det just nu ingen garanti. och vi är de lyckligt lottade liksom. svenskar verkar inte förstå vidden av denna pandemi.

  jag satt idag en timme och kollade olika dokument från WHO som skickades runt internt. vad man än tycker om dem så herregud lyssna på vad de säger. gå till deras hemsida, kolla på deras presskonferenser.

  jag har två kollegor som fick covid. de kom relativt lindrigt undan (som en jobbig influensa). Nu har båda två fått post-covidsymptom trötthet, svimningar och så vidare. En av dem är läkare, han sa att det vaccinet som Myanmar får, från Indien, är baserat på Oxford-vaccinet (som inte är för profit som jag förstått det som) och Indien kommer rädda världen i princip då de har kapacitet att producera stora mängder. Han uppmanade alla kollegor att ta vaccinet så fort det går. Jag litar på honom, han är en högt uppsatt man och sitter med i massa tekniska arbetsgrupper gällande covid och arbetar dagligen med infektionssjukdomar (ej med patienter utan på samhällsnivå).

  förlåt för rant men sverige har blivit helt galet känns det som.

  1. Tack för att du delar. Instämmer med dina tips.

   Och…

   You and me and all. 😰

   Hoppas att lång covid inte kommer visa sig vara permanent och livslångt. Hoppas att de mår bättre snart. 💚

    1. Klart det. Trötthet tär enormt. Jag blev utmattad för ungefär 4 år sen, jag har fortfarande enorma men med just trötthet. Klarar inte av att vara uppe mer än 12 timmar i streck, och då menar jag inte att jag blir trött efter 12 timmar utan jag total däckar. Vid matbordet, på bussen, i bil… Det är otroligt påfrestande. Efter 8 timmar känns det som om jag dygnat. Hört att de som fått trötthet efter covid klarat färre timmar. Min största rädsla. Idag däckade jag vid 15 på eftermiddagen så vaknade till och åt nu… Gah.

     1. Usch, fy! Lider med dig.💜

      Jag har också problem med trötthet pga olika faktorer, bl.a för att jag har sömnproblem med jämna mellanrum. Otroligt jobbigt när man känner att hela hjärnan är i en dimma och att den inte fungerar som den ska. Man vet att man kan mer och bättre men hur mycket man är pressar sig så står allt still.

      1. Också de tillfällena som mitt tålamod med dumheter är som sämst. Har lärt mig långt om länge att hålla ner att interagera med andra, särklit i skriftlig form, när jag mår på det viste. 😉

 2. Ett bra klipp. Från England? Det var ju en man, 45-50 år i filmen som beskrev att han inte tagit det på allvar och nu som drabbad förstod hur allvarlig det var. Jag kan verkligen inte relatera och känner inte igen min omgivning, runt omkring mig tar alla det på allvar och har gjort sen start, även folks arbetsgivare, gym, kommunala anläggningar och tex personer i mataffären. Jag är tveksam till att just i Sverige skulle folk ta mer lätt på pandemin. (Tex stora bröllop och sånt har ju skett i hela Europa, tyvärr).

  Har du mycket folk runt dig som inte kommer ta vaccin, är skeptiska och inte tar pandemin på allvar? De jag känner som jobbar inom vården tog alla vaccin mot svininfluensa och kommer ta vaccin nu. Alla andra också inställda på att ta. Känner EN (väldigt hälsosam) person som inte bestämt sig.

  Jag tror att det sociala trycket i Sverige kommer bli högt att ta vaccin varefter det blir aktuellt för alla. Tex mormor ringer glad över Skype, säger nu har jag tagit vaccin och säger till vuxna barnbarnet att när du har tagit kan vi ses. Kommer bli svårt att säga då att nej jag kommer inte ta vaccinet, tyvärr lilla mormor blir inga besök.

  Tror det kommer bli högt antal som tar vaccin i Sverige och nordiska länder. Dock osäker på det stora antal nyanlända som kommit de sista åren och hur det kommer bli. Sen kommer kanske vaccination bli obligatoriskt för inresa i vissa länder och endel kommer ta pga nödgad till det om vill resa. Vet såklart inte, bara min tankar just nu. Ja var rädda om varandra (och ta ditt ansvar varje dag)!

  1. Bra klipp, ja, och ja från UK.

   Jag har tyvärr de som genom sina jobb och en del grannar som inte verkar ta detta på allvar. De tror att de är medvetna men när man studerar dem så utsätter de sig själva och sin omgivning för risker varje dag. Som en granne som påstår sig vara högrisk men som ändå åkt och bott på flertalet hotell under året som gått. Eller en annan som fnyser åt en när man ber dem hålla avstånd, ja tom försöker tvinga sig på en i trånga utrymme trots stränga tillsägelser.

   Se läser men ju på flera ställen på nätet tex hos Emanuel ( https://emanuelkarlsten.se ). eller på bloggbevkaing för den delen om de som vill avfärda vaccin och bagatellisera det till att vara som en vanlig influensa.

   Jag hoppas på att du har rätt om det sociala trycket, men jag är osäker på om det blir så. Det senaste jag hört är konspirationen om att de gamla får vaccinet först för att vara testpersoner för de kan ”undvaras” och om de får biverkningar så kommer vaccineringarna att stoppas.

   Min första tro och hopp var att det skulle krävas intyg på vaccin för att få resa, iaf till vissa länder. Jag tror dock inte längre på att sådan krav kommer att ställas. Möjligen måste de testa istället eller bo i karantän, men resa kommer de nog få lov att göra.

   1. WHO håller på att utreda hur man kan införa vaccintvång vid inresa det finns olika former för hur detta skulle kunna ske. Deras nuvarande position gällande vaccin är att man inte ska tvinga ngn att vaccinera sig utan uppmanar stater att sprida korrekt information och göra vaccin tillgänglig för alla.

 3. Från bloggbevkniang….

  Åh nä / 15:26
  Fast du har varit väldigt (i mitt tycke) aktiv på denna bloggen med att bjuda in och styra om följare till din blogg.

  Så visst intresse får man anse att du har i att få upp antalet groupies.

  1. Mitt ungefärliga svar som jag skrev men som raderades (hade inte kopierat det)…

   Nu förstår jag inte vad du menar. Det enda som möjligen stämmer in på det är att personer som blivit blockad här fick lov att skriva vad de kände på fff, men det känner jag mer var förr och att folk verkar klara med det behovet mestadels.

   Varför det är så tror jag beror på att CamCam har skärpt till sig på sista tiden, så att det inte behövs längre samt att de redan fått sagt vad de ville säga så behovet verkar mestadels ha försvunnit.

   Och jag har verkligen inte intresse för groupies, tvärtom om. Jag vill ha intelligenta samtal och tips och idéer där vi alla är jämställda oavsett åsikter på fff.

   (Detta blev verkligen inte ordagrannt men på men ungefär det som jag ville få sagt).

   1. släpptes på igen….

    Ƭĥe real Hmm / 15:52
    Hur menar du på att jag gjort det? Det enda jag känner som stämmer in på det är för att jag låter folk som blivit blockad få lov att säga vad de skulle vilja få sagt här, men inte fått, så kan de göra det hos mig. Men det var mer förr.

    Dels tycker jag nog att CamCam skärpt till sig en hel del, och dels har folk mestadels fått sagt vad de ville och det verkar som att de är till största del färdiga med det.

    I övrigt känner jag inte att någon känt att de skulle styras över får (från*) här till oss på fff. Och groupies ligger inte för mig. Då skulle mig blogg se helt annorlunda ut. Intelligenta åsikter och tips och idéer är det jag vill ha.

    (fick nästan rätt på det ovan 🙃)

  2. Såg den… Tss väl klart att man vill berätta för dem man interagerar med att man numera har ett eget krypin. Förstod precis hur du menade gällande engagemang känner likadant som du.

   Att människor ska nypa till sådär.

 4. Tack för bra klipp och inlägg.
  Jag vill även lägga till din lista i början;
  – ”Till alla er som är trötta att läsa om hur jobbigt det är för alla som jobbar i vården, det är ju bara att säga upp sig om det blir för jobbigt.”
  Var inne på BB i helgen och blev förtvivlad dels över mängden gilla som antivaxxers får på sina kommentarer och även hur folk beklagar sig över kommentarer som handlar om sjukvårdspersonalens situation i Sverige.
  Jag vill nog påstå att vi i Sverige har en större andel människor som har en nonchalant inställning till smittan och sina medmänniskor än i andra länder. När man lägger till att vi dessutom har tillgång till stora mängder nyheter som inte censureras av staten blir det ännu lite mer anmärkningsvärt.
  Min dotter som pluggar ett internationellt program i Sverige säger att hennes utländska kurskamrater tar karantän och social distansering på mycket större allvar än de Svenska kursarna.
  Egentligen blir jag inte förvånad över att det fortfarande finns människor som inte förstår hur allvarligt detta virus är och på fullt allvar är mer rädda för att vaccinera sig än att riskera att bli sjuka. Det är däremot skrämmande att man låter sig påverkas av människor som utan substans berättar rena rövarhistorier bara med syfte att skrämma människor och få dem att ifrågasätta våra institutioner. Trots att Andrew Wakefield publicering av samband mellan mässlingsvaccin och autism debunkats flera gånger om lever den felaktiga föreställningen kvar.
  När jag såg alla antivaxxer kommentarerna på BB var det för sent att höja rösten men vi får väl se framöver för misstänker att det kommer fler inlägg i frågan.

  1. Tack själva för att ni är här och tar del och delar mer er!

   Ja det finns en stor grupp av antivcaccers just nu och ja de hörs på så många ställen. Men jag tror att du inte behöver bli fullt så förtvivlad över antalet likes som de kommentarerna fått, för just denna typ av propaganda är också de som sitter i timantal och tummar upp sin egen kommentar med flera hundra så att det ska se ut som att flera håller med dem.

   Så lung, det är nog inte så illa som det ser ut (hoppas jag).

   (Samma personer som blir helt vilda ifall jag fått många like på en kommentar, så skriver det något fjantigt påhopp som får minst lika många like eller fler. Här är jag säker på att det fuskas med tummarna. Särskilt som att det mitt i natten kan hoppa från 10 till 100 st, och det händer aldrig annars. 😉 )

   ”Jag vill nog påstå att vi i Sverige har en större andel människor som har en nonchalant inställning till smittan och sina medmänniskor än i andra länder. När man lägger till att vi dessutom har tillgång till stora mängder nyheter som inte censureras av staten blir det ännu lite mer anmärkningsvärt.”

   Instämmer helt.

   Blir också med jämna mellanrum förtvivlad över vilka rubriker som ansedda media publicerar, så som SVD.

   rubriken….

   Vaccinen mot covid-19
   Majoritet kvinnor med misstänkta biverkningar

   Vad där verkligen stod….

   ”Kvinnor utgör en klar majoritet av fallen om misstänkta biverkningar efter vaccinering mot covid-19, enligt Läkemedelsverket.
   Myndigheten tror inte att kvinnor löper en större risk utan misstänker bland annat en högre benägenhet att rapportera sina symtom…. Viktigt att komma ihåg är att det handlar om just misstänkta fall, och att symtomen inte behöver bero på vaccinet.”

   Mao en artikel om luft där rubrikan skrämmer folk så inget av det borde någons skrivits än mindre publicerats.

   Instämmer även med resten som du skriver och särklit detta…

   ”Det är däremot skrämmande att man låter sig påverkas av människor som utan substans berättar rena rövarhistorier bara med syfte att skrämma människor och få dem att ifrågasätta våra institutioner. ”

   Jag undra hur långt tid det kommer att ta inte jag känner att jag inte lever i ding ding värld, och om jag någonsin kommer att komma dit igen (även om känslan för att man inte lever i en helknäpp värld inte var hundra förr heller). 😔

 5. Jo jag såg SvDs rubriksättning och den är onödig. Tror de säljer tidningar i dessa tider utan att behöva plocka fram click-bait.
  En annan debatt som jag hört både irl och på nätet inte bara BB utan andra forum är hur snabbt Covid vaccinet tagits fram som en förklaring till oro. Det beror ju på vad man lägger in i begreppet snabbt. Hittade ett kort och informativt inlägg på Harvard Health Blog om den nya teknik som man använt för att framställa Covid vaccinet. En teknik som det tagit 30 år att forska fram och som nu är mogen att ta i kommersiellt bruk.
  Om jag har förstått det rätt så är flaskhalsen när det gäller framställning av vaccin själva produktionen, inte klinisk prövning och identifiering av det protein som viruset använder för att ta över friska cellar. mRNA tekniken är mycket effektivare och snabbare när det kommer till produktion.
  https://www.health.harvard.edu/blog/why-are-mrna-vaccines-so-exciting-2020121021599
  Utan att vara farmakolog känns den nya tekniken inte mindre säker än den gamla beprövade varianten av att använda odlade och försvagade Covid-19 virus.

  1. Instämmer helt med din analys och även om forskningen inte var helt färdig när pandemin bröt ut så fick de något annat som de inte haft förut och som var helt avgörande… obegränsat med pengar samt samarbeten över gränserna. När dessa två saker infinner sig så kan berg flyttas på bara ”några timmar” utan att riskera någon säkerhet etc. Förutom ett par småsaker som tex hur det skulle förvaras så var det som kvarstod till stora delar den kliniska fasen (fas III) och hade det inte varit för den så hade möjligen vaccinet kunnat varit ute för redan ett halvår sedan. Och självklart skulle man inte hoppa över den.

   mRNA kommer mest troligt att vara nyckel till många sorts vaccin framöver som man tidigare inte kunnat framställa eller som har varit för omständiga eller för dyra att framställa.

 6. Så oerhört märkligt. Varför kan man inte hålla avstånd om man t.o.m. blir ombedd. Så jäkla jobbiga personer. Jag skulle aldrig åka hiss med någon nu. En ny jobbsituation gör jag möter mer folk nu. Tänker mycket på att hålla avstånd runt omkring mig, krävande mentalt. Endel folk runtomkring är liiite för slappa.

  Jag är osäker på hur stor andel som är helt anti att ta vaccin i Sverige. Har inte läst Emanuels post om det, men tycker expressens o Co artiklar om antivaxare är kassa. Bara klickskapande.

  Klart folk tänker på om man ska ta eller inte, om just jag behöver. Vissa är kanske spruträdda eller ogillar allt med sjukhus eller rädda för evt biverkningar eller bara tycker det är jobbig att fatta beslut.

  Men jag tror, av olika anledningar, kommer många att att ta. Tror många litar på rekommendationerna, är i riskgrupp eller man har nära o kära i riskgrupp man vill träffa. Konsekvenserna för samhället är så stora. Norge stänger ju hela Oslo området nu. Det funkar ju inte hur länge som helst.

  Jag har inte läst den konspirationen. Oj. Jag tycker kanske att man skulle gett till fler friska vuxna först. Sköra äldre kanske inte pallar med en biverkning som feber. Typiskt att sån konspiration kommer. Det är ju samtidigt äldre som behöver vaccin mest.

  Jacob Gudiol skrivit uppskattat inlägg om vaccin som han länkar på sin twitter, men jag har inte läst det än.

  Nä kanske inte, men vissa länder kanske kommer. Tror ändå många vill vaccinera sig om de ska resa. Få se hur blir.

  1. Men eller hur. Visst gör man och visst är de.

   Tror inte Emanuel har skrivit en post (??) men han har många anti-pandemin bland dem som kommenterar.

   Det är sunt att ifrågasätta ett vaccin oavsett om det är nytt eller beprövat. Vad som kan tyckas är dock varför och hur man blev skeptiskt och var man sedan väljer att ta sin info från när man överväger pros and cons. Det är här mitt problem ligger. Sedan är ju jag en stor förespråkare av att även ifrågasätta professionella och experter, men i så fall menar jag mer på att ställa en expert mot en annan och se hur man bör välja att lägga sitt förtroende. Detta gäller särskilt för mig inom medicin då detta är ett område som fakta är så oerhört lite forskat på vad det gäller nästan allt och att det kommer nya rön hela tiden samt att precis allt är väldigt individuellt ovanpå det hela. Men ändå… bättre än media och twitter är läkare och forskare. Men glöm inte att titta på vad de är specialister inom. Att en barnläkare uttalar sig om barns syn och hjärnan vid en skärm är faktiskt helt uppåt väggarna, för de har faktisk oerhört lite kunskap om hjärnan i dessa fal och än mindre hur retina reagerar för olika sorters ljus. Och de är inte heller psykologer….

   Det har getts många friska vaccinet först. Det är de som är i fas III av den kliniska studien. Tror väldigt få skulle må dåligt vid en liten feber och den är dessutom kortvarig och kan säkert snabbt avhjälpas av paracetamol eller likande.

   Ska se om jag har tid att kolla in Jacob Gudiol , så tack för tips. Kanske är det någon annan här som har bättre tid än jag. 👍

   Ja, jag kan se en annan diktatur som kan införa det. Själv så hade jag inte haft något emot det, eller att man har ett intyg om att man inte kan ta ett vaccin pga allergi eller vad det nu kan vara. Hade varit ett milt sätt att sätta press på att få folk att ta sprutan.

 7. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sverige-med-i-eu-s-varsta-riskzon-for-smittspridning

  Sverige med i EU:s värsta riskzon för smittspridning

  Sverige målas mörkrött när EU-kommissionen vill införa en ny markering för de värst drabbade i coronapandemin. Obligatoriska tester och karantän kan bli följden vid resor till andra länder – och även internt.
  De EU-länder som haft mer än 500 nya coronafall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna ska hädanefter målas i mörkrött på de riskkartor som sammanställs av europeiska smittskyddsenheten ECDC.

 8. detta vent kan vara av intresse

  UNESCO, WHO and the Knight Center for Journalism in the Americas will organize an open webinar for journalists and media practitioners on 29 January 2021.

  The webinar will feature journalists, medical experts, and researchers and they will offer insights related to the vaccination development and rollout so that it can deepen the understanding and coverage of the COVID-19 immunization by journalists and media practitioners.

  Registration for this webinar is available at https://www.eventbrite.com/e/webinar-covering-the-covid-19-vaccine-what-journalists-need-to-know-tickets-137693034573. The event will also be live-streamed to YouTube (https://www.youtube.com/c/KnightCenterCourses) in five different languages of English, French, Spanish, Arabic, Portuguese, and the recordings in Chinese, Hindi and Russian will be available shortly thereafter.

  1. Fast hur är det i Sverige där vi bor? Storbritanien har ca 67, 2 miljoner invånare och Sverige bara 10,3. Antalet döda i förhållande till folkmängden, så står sig Sverige något bättre än Storbritanien. Hur antalet döda i relation till antalet smittade är vet jag inte, men har för mig att Storbritanien haft färre smittade per 100.000 invånare än vad vi haft.

   1. Storbritannnien har 100.000 döda på en befolkning av 67,2 miljoner invånare. Det blir drygt 15.300 döda på 10,3 miljoner invånare. Sverige, som har 10,3 milj. invånare, har hitintills 11.520 dödsfall.

    Omvänt: Sveriges döda omräknat till Storbritanniens befolkning, skule då bli 75.156 döda för dem. De har i verkligheten 100.000 döda, som ovanstående video beskriver.

    Sedan kan man ställa antalet döda i relation till hur många som smittats, men det nämndes väl inte i videon?

    Det finns visserligen länder som har färre dödsfall än Sverige, men jämförelsen gällde oss mot Storbritannien.

    1. Eller detta tänkta scenario: Om vi 10,3 miljoner svenskar levt i Storbritannien, hade det kunnat vara 15.326 döda bland oss och inte som nu 11.520 personer.

     Så i jämförelse med Storbritannien tycker jag att Sverige har lyckats bättre med dödligheten, även om det finns länder som har haft lägre antal döda än vi haft.

    2. Lite bättre kanske: Hade Storbritannien haft samma antal döda per 100.000 invånare som vi, hade det blivit ca 75.156 döda. Nu är den verkliga siffran 100.000 dödsfall.

     1. Aha, ja tack!

      Just siffran hur många som varit smittade tycker jag är av stor relevans, men när det kommer till Sverige och bristen på testkapacitet så kommer vi aldrig på det svaret.

 9. En foxtrot som kan passa, efter vad som skrivits här i kommentarsfältet om olika svårigheter. Som vanligt är originaltexten bättre än hur det blir i översättningen till svenska.
  Val av artist kan vara en trollerikonst. – Meddela om ni inte förstår.

  ”När jag är ensam hemma tittar jag ut genom fönstret
  och ser bara vad som händer där.
  När jag ser allt, vår och höst och snö.
  Sedan säger jag till mig själv som min låt:

  Allt passerar i livet.
  Lycka också, lyckligtvis också lidande.
  Först gråter du, sedan skrattar du åt det
  och i slutändan blir lidandet lyckligt.
  Vid 20 år älskar du månskenet på natten,
  vid 40 solsken, vid 60 bara vinet.
  I livet går allt över.
  Använd tiden, låt oss vara glada idag.”

  1. Översättningen var bara första versen och refrängen. Andra versen var lite konstig och inte så relevant heller.
   Jag menar ifall någon vill sjunga med i en gammal slagdänga. Fast det är nog liten risk att någon vill.
   – Ledset ansikte, ledset ansikte.

   😔🙁*

   *edit real Hmm 😃✌️

 10. lästips: https://www.nytimes.com/2021/01/23/business/coronavirus-vaccines-global-economy.html

  även vad FNs Generalsekreterare nämnde i sitt tal till generalförsamlingen igår.

  If poor countries go unvaccinated, rich ones will pay—Peter S Goodman
  A failure to distribute the Covid-19 vaccine in poor nations will worsen economic damage, with half the costs borne by wealthy countries, new research shows.

  ‘In monopolizing the supply of vaccines against Covid-19, wealthy nations are threatening more than a humanitarian catastrophe: The resulting economic devastation will hit affluent countries nearly as hard as those in the developing world.

  ‘This is the crucial takeaway from an academic study to be released on Monday. In the most extreme scenario—with wealthy nations fully vaccinated by the middle of this year, and poor countries largely shut out—the study concludes that the global economy would suffer losses exceeding $9 trillion, a sum greater than the annual output of Japan and Germany combined.

  ‘Nearly half of those costs would be absorbed by wealthy countries like the United States, Canada and Britain.

  ‘In the scenario that researchers term most likely, in which developing countries vaccinate half their populations by the end of the year, the world economy would still absorb a blow of between $1.8 trillion and $3.8 trillion. More than half of the pain would be concentrated in wealthy countries.

  ‘Commissioned by the International Chamber of Commerce, the study concludes that equitable distribution of vaccines is in every country’s economic interest, especially those that depend most on trade. It amounts to a rebuke to the popular notion that sharing vaccines with poor countries is merely a form of charity. . . .

  [A] global philanthropic initiative known as the ACT Accelerator—which is aimed at providing pandemic resources to developing countries—has secured commitments for less than $11 billion toward a $38 billion target. The study lays out the economic rationale for closing the gap. The remaining $27 billion may, on its face, look like an enormous sum, but is a pittance compared with the costs of allowing the pandemic to carry on.

  ‘The commonplace idea that the pandemic respects neither borders nor racial and class divides has been promoted by corporate chief executives and pundits. This comforting concept has been belied by the reality that COVID-19 has trained its death and destruction of livelihoods on low-wage service workers, and especially racial minorities, while white-collar employees have been able to largely work safely from home, and some of the world’s wealthiest people can ride out the pandemic on yachts and private islands. . . .

  ‘The findings add a complicating layer to the basic assumption that the pandemic will leave the world economy more unequal than ever. While this appears true, one striking form of inequality—access to vaccines—could pose universal problems.
  In an extraordinary testament to the innovative capacities of the world’s most skilled scientists, some of the leading pharmaceutical companies produced lifesaving vaccines in a small fraction of the time thought possible. But the wealthiest countries in North America and Europe locked up orders for most of the supply—enough to vaccinate two and three times their populations—leaving poor countries scrambling to secure their share.

  Many developing countries, from Bangladesh to Tanzania to Peru, will likely have to wait until 2024 before fully vaccinating their populations.

  ‘In contrast to the trillions of dollars that governments in wealthy countries have spent to rescue companies and workers harmed by the health emergency and the wrenching economic downturn, developing countries have struggled to respond. . .

  ‘Still, in capitals like Washington and Brussels, the discussion about support for the developing world has been framed in moral terms. Leaders have debated how much they can spare to help the planet’s least fortunate communities while mostly tending to their own people.’
  The study challenges that frame. In failing to ensure that people in the developing world gain access to vaccines, it concludes, leaders in the wealthiest nations are damaging their own fortunes. . . .

  nytimes.com | @nytimes | @petersgoodman

  1. Min egen förutspåelse…

   Ryssland och Kina kommer att ställa sina vaccin till förfogande för lite till noll pengar och den stora frågan för väst blir då hur den relationen kommer påverka dem för årtionden framåt. DET borde verkligen oroa dem.

   Vi får hoppas på att Indien hinner före.

   1. Väldigt intressant…som det är nu så är ju det kinesiska vaccinet ett av de dyrare. Men självklart det hade varit strategiskt av dem. Själv mest orolig för att de som vaccinerat sig nu inbillar sig att de inte kan smitta folk.

    1. Tänker att det är så de oftast jobbar. Inte mot väst men mot tredje världen.

     Fast sannolikheten att de kan smitta är mest troligt inte så väldigt stor. Risken kommer nog finnas men långt mindre pga att den som är vaccinerad utvecklar betydligt färre virus eller så inte alls om de aldrig blir infekterade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s