TEGNELL KVALIFICERAR SIG INTE ENS SOM HOBBYEPIDEMIOLOG

En debattartikel som alla borde läsa. 👇

Debatt Det är ironiskt att Tegnell nyligen summerade pandemiåret med ordet hobbyepidemiologer när det är de myter som han och hans myndighet har spridit som har lett till de för jämförbara länder unikt katastrofhöga dödstal som Sverige har, skriver bland andra Gunnar Steineck, senior professor i klinisk cancerepidemiologi.

Det blir allt viktigare att skilja mellan vad tjänstemän säger och vad verkliga experter framför. Vi fick ett SMS från Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för beredskap och försvar: läs på krisinformation.se! Där möts vi av råd som inte avspeglar det vi vet om smittspridningen idag. Det är anmärkningsvärt, inte minst mot bakgrund av rapporterna från Kungliga Vetenskapsakademin och Coronakommisionen. När vi ställer tjänstemännens ord mot slutsatserna från verkliga experter finner vi sex myter. Låt oss sammanfatta det vi vet och antyda vad varje myt om det omvända ställt till med.

Använda ventilationen

– Det nya coronaviruset sprids via små, små vattendroppar (aerosoler). Myten om det omvända har lett till att många tror att det räcker med ett avstånd på två meter inomhus. I själva verket kan den som utsöndrar många viruspartiklar efter viss tid fylla luften i ett helt rum med viruspartiklar. Myten har även lett till en fördröjning av omställningen av ventilationen i skolor och på andra arbetsplatser. För att rensa luften från viruspartiklar bör ventilationen användas för fullt och inte stängas ner vissa tider för att spara energi.

– Med munskydd skyddar vi andra från att smittas och skyddar i viss mån även oss själva. Myten om det omvända har fördröjt användandet av ett av de viktigaste redskapen i kampen mot coronaviruset under lång tid.

– Den som blir infekterad smittar som mest innan symtomen bryter ut (”presymtomatisk smitta”). Myten om det omvända tillsammans med myten om att munskydd inte fungerar, har gjort att sjukhus, mottagningar, hemsjukvård och äldreboenden varit viktiga källor för att sprida coronaviruset.

Gymnastik utomhus

– Barn smittar. Myten om det omvända har gjort att en undervisning som inte gynnar smittspridning har fördröjts. Det gäller exempelvis att använda halvklasser, ge ut matpaket så att klasserna inte behöver blandas till lunchen, förbjuda körsång inomhus, förlägga all gymnastik utomhus, se till att kringresande lärare (musik, hemspråk, annat) undervisar digitalt, och se till att alla använder munskydd.

– Viruset kan stoppas i hemmet och på arbetsplatser. Myten om det omvända har medfört att munskydd och ventilering inte använts fullt ut när en familjemedlem varit sjuk eller utsatt för smitta.

– Viruset kan stoppas i samhället. Myten om det omvända gör att vi inte kan ta till oss att skillnaden mot andra länder beror på vårt förhållningssätt och brist på åtgärder. Det land som liknar Sverige mest är Norge. Norska Folkehälsoinstituttet har från början intagit en intellektuell och lärande attityd. Denna myndighet har inte spridit några myter. Utöver det har tonläget varit allvarligt och restriktionerna kom tidigt i mars. Förhållningssätt och åtgärder förklarar de låga dödstalen i Norge, andra påståenden motsägs av fakta eller saknar grund. Skillnaden mot Norge visar att Sveriges katastrof till 90 procent varit onödig. Jämfört med länder som Taiwan är Sveriges katastrof i stort sett helt onödig. De reagerade kraftfullt i början av januari.

Lyssna inte på tjänstemännen

Vi måste sluta lyssna på de tjänstemän som bidrar till smittspridningen genom att kontinuerligt sprida dessa sex myter. En av dessa tjänstemän är vår statsepidemiolog Anders Tegnell, som i DN den 28 december summerar pandemi med ordet ”hobbyepidemiologer”. Det kan misstänkas att han syftar på aktiva forskare som framfört kritik mot myndighetens agerande (”de 22 forskarna”). Efter att ha läst igenom Anders Tegnells uttalanden under året (Tegnellcitat.se) har vi svårt att se att han själv ens skulle kunna kvalificera sig som en hobbyepidemiolog, än mindre som en expert. Upprepade gånger har han efterfrågat evidens när åtgärder har diskuterats. 

Vår gissning är att varje hobbyepidemiolog värd namnet inser att forskare måste genomföra en studie innan evidens kan produceras. Vi gissar vidare att varje hobbyepidemiolog värd namnet inser att något måste göras när vi konfronteras med ett nytt virus, att vi inte hinner vänta på att andra skall göra studier. Precis så reagerade man i Taiwan redan i januari. Det kan kallas förnuftsbaserad medicin.

Imponerande omställning

Det internationella forskarsamhället ställde om tidigt i våras. Nya breda prestigelösa samarbeten inleddes, öppenheten med nya observationer har varit imponerade. Detta har lett till en gigantisk tillväxt av kunskap, förpackad i över 87 000 vetenskapliga artiklar. Kunskapen har använts till att väsentligen minska behovet av intensivvård för de som läggs in på sjukhus. Kunskapen har gett oss nya vacciner. Det är inom detta internationella forskarsamhälle som de verkliga experterna finns. Ju fler svenskar som lär sig skilja mellan en tjänsteman och en verklig expert, ju mer optimistiska kan vi vara inför nästa års kamp mot det nya coronaviruset. Åtminstone under våren måste vaccinet kompletteras med andra åtgärder för att stoppa spridningen.

Gunnar Steineck, senior professor i klinisk cancerepidemiologi, Göteborgs universitet

Andrew Ewing, professor i molekylär¬biologi och kemi, Göteborgs universitet

Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, Göteborgs universitet

Jens Stilhoff Sörensen, fil dr, docent, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet

Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi, Karolinska institutet

https://www.gp.se/debatt/tegnell-kvalificerar-sig-inte-ens-som-hobbyepidemiolog-1.39302498

11 reaktioner till “TEGNELL KVALIFICERAR SIG INTE ENS SOM HOBBYEPIDEMIOLOG

 1. Längtar till två saker just nu. Att livet återgår någorlunda till det normala, jag längtar verkligen efter en helt planlös dag i stan bland människor och bara göra vad man vill.
  Sen längtar jag tills det blir val så man kan rösta bort idioterna. Är så jävla arg på hur de betett sig.

  1. Kunde inte instämma mer. Jag har ont i magen av all stress om jag haft de senaste veckorna (dock har jag andra saker som påverkar förutom pandemin). Jag känner mig som att jag haft en elektroniks fotboja på mig i snart ett år. Jag planerar att så fort det går att lösa praktiskt med vaccin etc att ta mig bort vistats på annan ort en längre tid.

   Jag håller på att brista i sömmarna både i avsaknad av tålamod men också i ren ilska över all inkompetens som omger oss i detta nu.

   Jag längtar så mycket att det känns som att hjärta är på väg att gå sönder….

  2. https://www.expressen.se/nyheter/stor-upprordhet-internt-hos-msb-krav-pa-att-dan-eliasson-avgar/

   I väntan på att regeringen ska sätta ned foten om Dan Eliassons framtid på MSB växer trycket internt på myndigheten att han ska avgå – även på chefsnivå. Det kan Expressen avslöja.
   – Myndigheten kommer inte återhämta sig om han sitter kvar, säger en tung källa på MSB.
   – Folk är upprörda och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han såhär.

   Men enligt Expressens källor på myndigheten finns det ingen annan utväg än att Eliasson avgår självmant eller tvingas bort av regeringen. Utan allmänhetens förtroende kommer hans och myndighetens uppdrag vara omöjligt att genomföra, resonerar de.

   – Det är på ett sätt irrelevant om regeringen har förtroende för honom eller inte, så länge inte allmänheten har det. MSB kan inte utföra vårt uppdrag om folk inte har förtroende för oss. Inget vi gör framöver i pandemin kommer att få genomslag. Han borde värna MSB, medarbetarna på myndigheten och svensk krisberedskap genom att avgå, säger en tung källa på myndigheten.

 2. Om någon av författarna eller GP motsätter sig att jag återger hela artikeln i sin helhet, droppa en kommentar så kommer jag att åtgärda det.

  Men jag tycker att den är så pass bra att jag vill dela den med så många som möjligt, så jag hoppas att ni förstår.

 3. Dan Eliasson. Rikets största pajas inom statsförvaltningen:
  Du badades för varmt som barn och blev skadad, enl. nedanstående 20- eller 30-tals slagdänga.

  ”Du Bist Als Kind Zu Heiss Gebadet Worden”:

  Du badades för varmt som barn
  Du bist als Kind zu heiß gebadet worden

  Du måste ha skadats under processen
  Dabei ist dir bestimmt geschadet worden

  Min kära vän, jag ska berätta för dig
  Mein lieber Freund, ich sag dir’s ins Gesicht

  Du intreserar mig inte, du intreserar mig inte
  Du intressiert mich nicht, du intressiert mich nicht

  Du badades för varmt som barn
  Du bist als Kind zu heiß gebadet worden

  Du måste ha skadats under processen.
  Dabei ist dir bestimmt geschadet worden.

  Så jag råder dig till varje pris:
  Drum rat ich dir um jeden Preis:

  Om du redan badar, bada inte för varmt.
  Wenn du schon badest, bade nicht zu heiß

  1. Ja, varje ämbete som han haft en position i har han lyckas rasera både förtroende och effektivitet i. Jag begriper inte att han fått så många chanser på viktiga poster.

   Å andra sidan, det fick Mona Sahlin också..

 4. Jag hoppas att du landar snart och slipper ifrån stressen du känner. Bra beskrivning med elektronisk fotboja. Känner samma sak. Det är så tråkigt att varje gång man fundera på att planera in någon aktivitet alltid behöva begränsa eller helt avstå. Jag längtar efter friheten att sätta mig på tåget och åka dit andan faller på för stunden. Bara vara!
  FHM är en tråkig historia men jag är inte direkt förvånad. Den kultur som återfinns på många av våra myndigheter är omodern och cementerad. Istället för att vara påläst och nyfiken är man kategorisk och protektionistisk.
  Eliassonfadäsen är så bedrövlig att det inte ens är värt att kommentera annat än att det är beklagligt att vi får ännu en inkompetent politiker att försörja med skattemedel på elefantkyrkogården på regeringskansliet till dess att hans förordnande gått ut om ett år.

  1. Men verkligen, och aldrig har det varit så tydligt som nu hur otroligt inkompetenta majoriteten av de styrande är. Sliter mitt hår på dagligbasis. 😣

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s