Long covid

Idag så förs de flesta debatterna och resonemangen ang corona, covid-19 som att det är en fråga om man dör eller överlever.

Jag anser att focus nu bör skiftas över till de som drabbas av långtidseffekterna och om dessa är för 6 månader, 6 år eller för resten av livet vet vi inte ännu. Men än så länge räkans minst 20 st barn i Sverige vara drabbade. Och den övriga matten ser ut som att 10% drabbas av kvarvarande har följdverkningar långt efter insjuknande.

Det skulle innebära att vi i dagsläget pratar om 7,2 miljoner i hela världen och i Sverige pratar vi om minst 7000 personer som möjligt kommer att drabbas av long covid. (Alla som haft covid finns inte med i statistiken pga bristande testning främst under hela vår och sommaren, men fortsatt även nu under hösten, så jag räknar med att mörkertalen är stora).

Symtom som tas upp är extrem trötthet, så trött att trots att där står ett glas vatten bredvid dem på nattduksbordet och de är mycket törstiga, så klarar de inte att uppbringa tillräckligt med energi för att lyfta glaset och dricka förrän efter flera timmar. Och röntgen visar på inflammationer mm i inre organ som tex i hjärtvävnaden.

Jag tänker att all den här informationen borde nå ut så att folk bättre kan göra sina livsval baserat på kunskap om vad de väljer mellan och exakt vilka risker som står emot varannat och vad som finns i bägge vågskålarna.

Och vi pratar allt från risken man tar att träffa en vän på en kopp kaffe, köpa en tröja i butiken, fira högtider ihop eller var man står i frågan om för och emot att ta ett vaccin.

Har ni inte hört talas om Long covid tidigare eller om det bara snuddat vid ert medvetande, lägg gärna 10 minuter på att se vad man tror det är och hur det upplevs för de som drabbats av det. 👇

°

°

God morgon! Hur mår ni idag? 💚☕️😊

32 reaktioner till “Long covid

 1. Godmorgon! Jag har inte hört eller sett något om long covid så jag tittar senare i eftermiddag. Men nu blir det kaffe. 🙂

  Ha en fin dag alla!

  1. Hur mår jag idag?

   Jo jag har sovit rätt bra i natt men varit uppe 2 gånger så nu gav jag upp och pimplar kaffe istället. Sen jobb och sen kurs i eftermiddag. Full rulle med annat ord.

   Jag tror jag mår rätt skapligt. 😉

   1. Skönt! Mitt kaffe är slut och glömde be mamma köpa hem det till mig igår 😦 Ska ringa vc och se om jag kan få tid för min nacke så får köpa då. Jag får också sova, men vaknar upp varannan timma typ pga smärta så nu är jag trött.

       1. Min mormor hade det dagligen mot ryggvärk, 4 plattor på ryggen kopplat till en apparat hon hade i fickan. Det hjälpte. Så är hoppfull.

        Nej, inget mer. Eller jo fick lite övningar av sjukgymnast. Googlade på det efteråt (googlar helst inte symptom innan….) och stod där jag läste att det läker av sig själv på 2-16 veckor och de opererar bara extrem fall.

        1. Jag har hört mycket bra, men också att det är individuellt och på vilken sorts smärta den kan hjälpa. Vi hoppas!

         Tror att det är viktigt att du gör dina övingar och inte fuskar. Vet hur tråkig rehab är. 😝Men ändå fundersam till varför et inte ges rekommendationer som gå ut på att öka blod genomflödet som etc med värmedynor eller kuddar. Du kan ju text din läker via 1177 och fråga vad han tänker om det. Eller din sjukgymnast.

         Hoppas du slipper smärtan snart. 💚

 2. Jag har sett lite på nyheterna men jag visste inte så mycket mer än det. Tack för ett bra klipp!

  Allt är bra med mig idag. Jag hade en lugn och skön helg med massor av glögg och lussebullar. Haha, jag är fortfarande mätt. 🙂

  1. 😊👍

   Haha, imponerad av de som kan äta kakor etc tills de bli mätta. Själv kan jag bara äta mig mätt på mat, annars mår jag illa. 😜

   Jag åt årets första lussekatt igår och drack lite akoholfir högg till den innan jag tog mig ut för att trana ett lätt pass.😊

  1. Bra jobbat av dig. Vi får snart blida en stödgrupp för alla oss som sover dåligt. 😄

   Jag håller med. Denna totala bedövande trötthet och att drabbas av den är fruktansvärt.

   Tack!

   1. Plus 1! Jag blev diagnostiserad med kronisk trötthet i samband med utmattningssyndrom för några år sen. Det var hemskt. Jag var så trött så jag orkade bara ligga still i sängen, orkade knappt lyfta täcket. Var som om man befann sig i en dimma konstant. Idag har det blivit bättre, men när det var sådär extremt… Usch.

 3. Trots läget i riket och vad ni skrivit här i kommentarsfältet, vill jag ändå vara optimistisk, likt texten i låten ”Schütt die Sorgen in ein Gläschen Wein” (Häll dina bekymmer i ett glas vin.)
  Klicka på ”VISA MERA” under videon så kommer hela texten fram. Kör sedan texten igenom Google translate, så får man en uppfattning om innehållet. Google har en ganska hyfsad översättning i detta fall.

  Själva musiken är ju kass, så komponisten borde få näringsförbud. Hela låten andas som detta sammandrag av texten:
  ”Ett gammalt hemrecept som är bättre att leva med … Häll dina bekymmer i ett glas vin. Lägg också din sorg i den … Töm hela glaset på en gång!
  Stäng ögonen ett ögonblick. Tänk på inget annat än lycka och du ser; en, två, tre på ett ögonblick kommer livet att bli vackert igen!”

  1. Man måste klicka på texten ”Günter Wewel – Schütt die Sorgen …” ovan för att komma till YouTube och DÄR klicka på ”VISA MERA” för att se låttexten.

  2. En lite uppmuntrande text. Dock finns det EN rad eller mening i låten som kan vara en känga till kommentarsfältet. Den får ni leta upp själva.
   Ledtråd: Jag är inte snäll till 100 %.

   1. Textraden kan nog också gälla själva inlägget till viss del. Vi vet inte med säkerhet hur långtidseffekterna av covid-19 kommer att bli eller hur många av de tillfrisknade som får långvariga besvär.

    1. Tack för uppmuntrande poster och tankar. Och självklart ska vi vara optimistiska.

     Jag vill mest bara att folk ska vara informerade när de gör sina val i vardagen och hur man ställer sig till att bli eller inte bli vaccinerad.

     Tänkte lägga upp lite poster och klipp framöver ang bakgrunden till vaccinet så kan folk själva titta och höra lite från några forskares synvinkel också.

     Och som alltid så menar jag på att mina inlägg är ett avstamp för att folk själva ska söka sig vidare och hitta ännu mer info utanför sin nuvarande bubbla vare sig man är anti eller pro vaccinet.

    1. ”Ich hör’ die jammervollsten Klagen heute nacht!”

     Den meningen såg jag faktiskt inte förrän jag läste igenom låttexten noggrannare, mellan mina kommentarer kl. 00:45 och 01:09. Då tänkte jag att man kan ju vara lite retfull och därför tillkom kommentarerna kl. 01:09 och 01:17.

     Övrig låttext var ju ganska söt. Skriven av Erich Meder, f. 1897.

       1. Under första vågen: Ingen smitta trots lite för nära potentiella smittkällor.
        Juli, aug, sep var lugna månader, så var ledig då. Hur så lång ledighet? Har man sparat tidigare, kan man leva på det en tid, hehe.
        Nuvarande våg: Kan gå åt helvete. För många smittade och det sprider sig ju överallt. Trots detta ställer jag mig inte först i vaccinationskön. Vill först se om biverkningar dyker upp.

        1. Förstår alla som tänker till både en och två gånger. Sunt.

         Tycker att vården behöver bli bättre på att upplysa så att man kan göra informerade val där information och intuition får lov att gå hand i hand.

         Var rädd om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s