Vad är ondska och finns den, bakgrund

Detta inlägget är enbart ett ihopplock över olika tankar från andra om ondska och olika synvinklar på vad ondska är. Det kommer dock ligga till grund för mina egna funderingar som jag tänker fnula om, men det får bli i ett eget inlägg.

Varför jag delar upp detta i två är för att annars blir det för lång textmassa i ett svep, men jag tänker att det kan vara bra att jag är tydlig med vad som ligger i mitt bakhuvud när jag fnular och i vilka banor mina tankar går. Hoppas på att det underlättar att hänga med när jag väl publicerar nästa inlägg. ??

konfucianismen finns två typer av svar till ondskans ursprung och lösning. Xun Zi menade att människan i grunden är ond, men att människan kan utbildas till godhet. Xun Zi representerar den så kallade ”naturalistiska” falangen inom konfucianismen. Menciusrepresenterar i sin tur den ”idealistiska” falangen. Mencius ansåg att människan i grunden är god, men att samhället besudlat denna godhet till den grad att ondska uppstått. Mencius menar att lösningen på detta problem är att genom utbildning få människor att hitta tillbaka till och bevara sin inneboende godhet.

I religion och filosofi som har sitt ursprung i Indien besvaras ondskans problem i regel med att ondska är ett resultat av människors handlingar i tidigare liv. Världens ondska, inklusive naturkatastrofer, betraktas därmed som ett resultat av dålig karma. I teistiska indiska religioner beskrivs Gud som den som administrerar följderna av karma, medan i icke-teistiska indiska religioner/filosofier anses karma verkställas genom naturliga kausala lagar.

Andra har argumenterat för att ondska inte finns, utan att det som kallas ondska endast är en brist på godhet.

Många psykologer och psykiatrer ställer sig tveksamma till begreppet ondska, eftersom det ofta leder till skuldbeläggande av en patient. Under senare tid har dock vissa psykologiforskare som M. Scott Peck framfört tanken att vissa människor som genom att inte erkänna sina tillkortakommanden (deras ”skugga”) och projicera sina dåliga egenskaper på andra (jämför Münchhausen by proxy), framkallar ångest och förvirring hos de människor de möter; något som Peck menar är typiskt för ondska.

Andra menar att människors omoraliska handlingar är en konsekvens av biologiska eller sociala faktorer. Exempelvis kan ondska förklaras som en följd av neurologiska störningar eller som en följd av en traumatisk barndom.

5 reaktioner till “Vad är ondska och finns den, bakgrund

 1. gällande ondska så är jag övertygad om att vi alla bär på skuggjag eller skuggsidor och ju snabbare vi kommer i kontakt med dessa och accepterar dem, desto godare människor blir vi. Jag tror att de som inte vill erkänna sina skuggjag är de som har det lättare att vara ”icke-goda” människor. de som inte vill se sina skuggjag, inte acceptera dem, projicerar även lättare ondska på andra.

  Jag tror att vi alla bär på ont och gott inom oss och att vi alla är kapabla till onda handlingar. Det har mänsklighetes historia visat oss gång på gång, förtintelsen, Rwanda osv.

  Gällande ondska, finns det onda människor? Ondska brukar ofast definieras som avsaknad av gott. Finns det människor som inte har något gott i sig? Ja slulle vilja säga psykopater här. Psykopater är livsfarliga och man bör hålla sig så långt borta från dem som möjligt. Och det som utmärker en psykopat om jag inte missminner mig, är just en extrem avsaknad av empati. Inte det att man inte förstår andra människors känsloliv, man har full koll och använder det för att manipulera. utan det att psykopater inte alls bryr sig. snarare njuter de av makten. psykopater och djurplågare (som ofta har ett samband som jag förstått det) är väl det närmsta jag kommer till onda människor. samtidigt, kan psykopater hjälpa vem de är? kan man vara ond utan att man har ett val? eller måste ondska definieras som ett aktivt val att vara ond?

  Sen tror jag att människor i allmänhet är väldigt själviska, egocentrerade och allmänt moraliskt slappa. känns som om vi har en pandemi av människor som alltid tar den lätta vägen ut. ett av mina motton är: easy choices, hard life. hard choices, easy life.

 2. Jag tror också att alla har både ljusa och mörka sidor i sin personlighet och ju mer medvetna vi är om dessa ju lättare är det att hantera framförallt de mer mörka sidorna. Men det är viktigt att inte förneka de sidor man inte gillar utan acceptera dem och lära sig att balanser upp dem med de ljusa sidorna. De flesta av oss har inbyggda spärrar som gör att vi inte agerar på de impulser som vår mörka sida triggar. Alla människor ha drivkrafter och de varierar även de baserat på personlighet. Några drivs av yttre belöningar som makt och pengar, andra drivs av inre belöningar som ofta handlar om en positiv känsla när man gör en handling för egen skull eller för andra.
  Vilken sida som får övertaget beror på väldigt många faktorer. Avsaknad eller låg impulskontroll, svaga eller inga inbyggda spärrar mot att begå dåliga handlingar och drivkrafter som makt och pengar bidrar säker till att de mörka sidorna får övertaget. Samtidigt tror jag att det finns rena tillfälligheter som bidrar till att vi begår handlingar som vi vet med oss att vi kommer att ångra.
  Jag håller helt med Bs syn på psykopater. Diagnosticerade psykopater är helt livsfarliga. Psykopati är dock inte bara en diagnos enligt mig utan är även ett beteende. Jag har tyvärr för ofta, träffat på psykopatiskt beteende hos chefer i företag som jag jobbat med. Dessa personer är absolut inte psykopater men pga av drivkrafter som makt och pengar har de inga problem med att begå handlingar som andra aldrig skulle drömma om. Ofta berättigar de sitt beteende med att det är deras jobb och arbetsplatsen inte är en demokrati. Väldigt dålig bortförklaring vilket även modern forskning visar.
  Ska bli spännande att läsa mer om dina tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s