1 Oktober den rosa mĂ„naden đŸŒž

Vi pratar nuförtiden mycket om vaccin om dess fördelar och nackdelar. Hvp-vaccinet har fÄtt mycket skit i kommentarsfÀlten i social media. DÀrför tycker jag det Àr bÄde intressant och viktigt att lyfta upp studier som visar pÄ andra resultat Àn det som genererar klick till bloggar, Instagram och kvÀllspressen.

För första gÄngen gÄr det att visa att det hpv-vaccin som ges till svenska flickor i mellanstadieÄldern resulterar i betydligt fÀrre fall av livmoderhalscancer. Effekten av vaccinet överraskade till och med forskarna.

– Det var en dramatisk skillnad, sĂ€ger professor PĂ€r SparĂ©n.

Hpv-vaccin, som barn i mellanstadieÄldern erbjuds i Sverige, ger betydligt fÀrre fall av livmoderhalscancer. Det visar en analys frÄn Karolinska institutet.

Enligt KI:s pressmeddelande Àr det första gÄngen som man pÄ befolkningsnivÄ kunnat visa att hpv-vaccinet inte bara Àr effektivt mot cellförÀndringar utan Àven mot den faktiska utvecklingen av livmoderhalscancer.

Analysen visar en riskminskning pÄ hela 88 procent om en kvinna vaccineras före 17 Ärs Älder. En vaccination mellan 17 och 30 Ärs Älder innebÀr en halverad risk att utveckla livmoderhalscancer.

– Det var en dramatisk skillnad, sĂ€ger professor PĂ€r SparĂ©n, professor i medicinsk epidemiologi och ansvarig för studien, till TT.

Studien publiceras i New England Journal of Medicine.

Jag tÀnker att det Àr viktigt att komma ihÄg att allt har potentiella biverkningar. T.o.m nÄgot sÄ beprövat som vanliga Alvedon/paracetamol kan ge biverkningar, men vi vÀljer ÀndÄ att ta dem för de ger mer nytta Àn det finns risk att rÄka ut för nÄgot. Samma gÀller sÄ klart för risken med ett vaccin. Aldrig helt riksfritt men fördelarna vÀger upp nackdelarna flera gÄnger om. Om vi tar det vaccin som Àr mest omtalat i norden sÄ distribuerades mellan 65-90 miljoner doser av vaccin mot svininfluensan. Av dessa sÄ finns dÀr mistÀnka fall av narkolepsi, och dessa finns enbart i Sverige och Finland pÄ ca 500 fall. Det utgör alltsÄ 0,0006 % (alltsÄ 0,006 promille) som hade dessa misstÀnkta sideffekter. För dem Àr det naturligtvis oerhört tragisk och en personlig tragedi, men man bör dÄ inte heller glömma att detta var ens sjukdom som frÀmst var dödlig för unga i övrig friska. (Om vi nu ÀndÄ mÄste vÀrdera ett liv som viktigare och mer vÀrdefullt att fÄ leva Àn ett annat beroende pÄ Älder, kön eller nÄgot annat biologiskt). Risken för vad som hÀnde en om man verkligen fick sjukdomen var alltsÄ betydligt högre, och vad vi vet sÄ har ingen dött av vaccinet.

I vilket fall sĂ„ tycker jag att ovan var otroligt kul att lĂ€sa och ett stort steg framĂ„t för att minska antalen som drabbas av cancer. Jag tycker det Ă€r dessutom hög tid att se till att alla killar ocksĂ„ fĂ„r vaccinet gratis. Eller vad tycker ni? 💖

PS Jag ogillar skarpt propagandan som rÄder denna mÄnad med skrÀmsel och skammande. Vi kan prata mer om det om ni vill?

cancer GIF

4 reaktioner till “1 Oktober den rosa mĂ„naden đŸŒž

  1. SjÀlvklart ska killar fÄ vaccin precis som tjejer.
    Enda gÄngen jag Àr emot vaccin Àr nÀr det stressas fram, tÀnk svininfluensan. Men det Àr för att jag hör min mormors (Som var sjuksköterska) röst i bakhuvudet att inte ta det vaccinet dÄ det var sÄ dÄligt testat.

    1. Eller hur. Visst ska killar ocksĂ„ fĂ„. 👍

      Ja det gick fort dÀr och ÀndÄ sÄ var det i förhÄllande vÀldigt lite biverkning som blev permanenta frÄn det vaccinet. Det Àr skönt att de som testas idag görs i sÄ stora volymer och med sÄ mÄnga placebogrupper etc. De vaccin som testa nu verkar ha mer rigoröst kontroller Àn nÄgon annan vaccin före trots att det kommer att gÄ snabbt. Orsaken var vÀl att de kunde börja lÀngre fram i processen och behövde inte börja frÄn början den hÀr gÄngen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s