Att ha en röst

Jag försökte tidigare treva lite i hur vi kan vända behovet av like till att utnyttja det till något bra som kan driva oss att få like på samma gång som det vi gör är något konstruktiv, för alla.

Som ni säkert redan tänkt på kan nätet utnyttjas till att göra sin röst hörd, och ju fler som lyssnar på en desto större chans har man att förändra och också få like, men vad jag önskar för de rätta orsakerna. Och ju större röst man har ju mer ansvar anser jag att man har över vad man sänder ut. Men även ett litet muspip kan om det landar rätt både bygga och riva ner.

Och det går att nå fram. Som tex min rant hos Alexandra fick ett positivt utslag att hon ska tänka sig för i framtiden. 💚 Och vår egen B här på food for fika skrev en lång och välformulerad kommentar till Bloggbevakning och hon lyssnade och tog till sig i alla fall delar av det.

Vår B var betydligt bättre rent strategiskt i hur hon lade fram sin åsikt, för hon tog god tid på sig, läste igenom om försatte framförallt inte mottagaren i en försvarsposition. Det här är något jag brukar själv tänka på, eftersträva och ibland lyckas med. Min kommentar till Alexandra var inte det och det var rätt dumt av mig att skriva den när jag låg i sängen och inte riktigt läst igenom vad jag skrev. Jag hade kunnat formulera mig i något mindre affekt. Fast sedan ska vi inte underskatta vad affekt kan göra och hur effektiv även det kan bli. Men, rent generellt så är det en dålig idé att få någon som man vill ska lyssna känna som att den blir attackerad, utan oftast resulterar det i att denne slår ifrån sig allt. Det är alltså sällan vägen fram till förståelse och också varför tex LD inte kommer nå fram till annat än dem som redan är frälsta och tycker att allt hon säger är riktigt och sant.

Nu vet jag inte precis om det som drev varken B eller mig var att få like för det vi sade, men det skadar inte och kan också ge en motivation att fortsätta i samma spår.

Och det kan också vara så att like och att vara gillad var en av orsakerna till att Alexandra vill lyssna och förstå. För även om det inte är vad vi alla söker, alla minst jag, och att det ibland kan vara skadligt att faktisk aktivt söka efter det, så känns det nog i slutändan faktisk rätt bra att bli gillad av ”alla”, även de som vi inte själva gillar eller ens känner någon respekt för.

Jag tror att det finns få saker som faktiskt kan nå fram och förändra en person bättre än att den får förståelse, inte att misstas för ursäkt för ens beteende, men att bli sedd hörd och känna att någon förstår var den kommer från….

4 reaktioner till “Att ha en röst

  1. Att dela med sig av det som är vackert och positivt. Att kunna dela det som man skapar (bilder, fotografier, handarbeten, musik osv.) Att inte glömma att lyfta fram andra människors kreativitet! I slutändan spelar det inte så stor roll om det blev 2 eller 20 eller 200 ”likes” – någon fick ut något av det som blev utlagt. En stor ek får tusentals ekollon men bara ett ytterst litet fåtal växer upp till nya stora ekar, resten göder marken, växterna och djuren runt omkring. Litegrand så kan jag ibland känna att det är med alla ord och bilder och böcker och filmer som finns.

    1. Fint sagt och jag håller med. Man ska heller inte glömma att ibland räcker det med att man når bara en enda person som kanske behövde det där och då. Det i sig räcker men det kanske t.o.m blir så att det i sin tur sprider många ringar på vattnet.

  2. Åh tack känns inte helt välförtjänt. Förstår verkligen detta med likes som drivkraft och att detta kan vara en positiv drivkraft. Är ju även därför folk tar tag i sin hälsa online (hälsohetsar lol) att få känna sig duktig kan vara en bra motivation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s